Zo zeg je NEE tegen klanten: En behoud je overzicht en regie!

NEE zeggen tegen klanten kan lastig zijn, vooral als je bang bent voor mogelijke negatieve gevolgen voor je bedrijf of inkomen. Het gevoel dat je altijd moet voldoen aan de verwachtingen van anderen kan je belemmeren om je grenzen te stellen. Natuurlijk, je kunt gaan werken aan de onderliggende angsten, maar wat ik zie is dat veel van mijn klanten op zoek zijn naar de praktische tips:“Wat moet ik dan zeggen?” Dus in deze video geef ik een aantal voorbeelden van hoe je na je eigen gecreëerde denktijd respectvol maar krachtig “nee” kunt zeggen tegen klanten.

Time table:

00:00 – Intro NEE zeggen tegen klanten
00:35 – Belemmerende gedachten bij NEE zeggen tegen klanten
01:10 – Twee basale angsten bij NEE zeggen
01:32 – Wat moet ik dan zeggen? Praktische voorbeelden hoe je NEE zegt tegen klanten
03:22 – Praktische voorbeelden toepassen op je eigen situatie

Transcript video:

Nee zeggen is soms best lastig, zowel privé als zakelijk. Vandaag richt ik me even op de zakelijke ‘nee’. In deze video geef ik je de gouden tip en vervolgens een aantal concrete voorbeelden van hoe jij respectvol maar krachtig nee kunt zeggen tegen bijvoorbeeld klanten.

Nee zeggen tegen klanten kan lastig zijn, vooral als je bang bent voor mogelijke negatieve gevolgen voor je bedrijf of voor je inkomen. Betrap jij jezelf wel eens op één van de volgende belemmerende gedachten bij het overwegen om nee te zeggen tegen klanten?

– Ik moet altijd beschikbaar zijn.
– Ik wil niemand teleurstellen, zeker niet deze vaste klant.
– Ik kan het niet maken om nee te zeggen.
– Ik kan het geld wel goed gebruiken.
– Ja, dit geld erbij is wel heel aantrekkelijk.

Het gevoel dat je altijd moet voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan je belemmeren om je grenzen te stellen. Samenvattend komt het vaak neer op twee basale angsten: de angst voor kritiek, oordeel, afwijzing en de angst voor tekort en schaarste. Natuurlijk kun je werken aan deze onderliggende angsten, maar wat ik zie is dat veel van mijn klanten juist op zoek zijn naar praktische tips. Wat moet ik dan zeggen? Hoe kan ik nu het beste antwoord geven? Ja, doordat ik niet weet wat ik moet zeggen, zeg ik iets waar ik later van baal en in mijn eigen vinger snijd. Dan reageer ik helemaal niet.

Om het zo praktisch mogelijk te maken, is mijn gouden tip: geef jezelf denktijd en zeg altijd eerst: “Bedankt voor je enthousiasme en interesse. Ik kom er binnenkort op terug.” Vervolgens zijn hier nog een aantal voorbeelden van hoe je na je eigen gecreëerde denktijd respectvol maar krachtig nee kunt zeggen tegen een klant:

– “Ik waardeer je aanvraag, maar op dit moment is mijn huidige agenda al volgeboekt. Ik wil je graag de aandacht en tijd geven die je verdient, en momenteel kan ik dat niet garanderen. Laten we kijken naar de mogelijke samenwerking over een aantal weken.”
– “Helaas kan ik je niet direct helpen, maar ik kan je doorverwijzen naar collega’s die wel beschikbaar zijn en bij jouw behoefte passen. Wil je dat?”
– “Ik heb momenteel geen ruimte in mijn schema, maar laten we in contact blijven voor toekomstige projecten.”
– “Ik heb strikte werktijden vastgesteld om een gezonde werk-privébalans te behouden. Ik werk niet buiten deze uren. Ik hoop op je begrip.”
– “Ik hoop dat je begrijpt dat ik mijn klanten de best mogelijke service wil bieden, en op dit moment kan ik dat niet garanderen als ik nog meer projecten of klanten aanneem.”

Door deze voorbeelden aan te passen aan jouw specifieke situatie, hoop ik dat je op een positieve manier makkelijker kunt gaan staan voor jouw eigen grenzen. Ik ben natuurlijk benieuwd: ga jij één van deze tips of voorbeelden toepassen? Laat me even weten hoe dat is gegaan, hoe dat voelde en wat de reacties waren. Laat het even weten in de comments, like deze video en deel hem gerust met anderen als jij denkt dat ze hier ook wat aan kunnen hebben.