Zo zeg je NEE! En blijf je trouw aan jezelf.

Ontdek hoe je makkelijker en sneller NEE zegt op een uitnodiging bijv voor een lunch of koffie. Vaak zeggen we al JA zonder echt te voelen wat we zelf willen. De eerste stap is je hier bewust van zijn. Dus het verschil opmerken waarom je JA of NEE zegt en het verschil opmerken over wat je wel of geen ENERGIE geeft. Twee belangrijke vervolgstappen inclusief praktische tip die je gelijk kunt toepassen om je patroon te doorbreken, deel ik in deze video.

Time table:

00:00 – Intro over de automatische JA of bewuste NEE
00:58 – Eerste stap om makkelijker NEE te zeggen
01:12 – Belangrijke vervolgstappen om vaker NEE te zeggen
02:00 – Concrete praktische stap die je gelijk kunt toepassen

Transcript video:

Veel klanten van mij lopen ertegenaan dat ze vaak uit automatisme “ja” zeggen tegen uitnodigingen, bijvoorbeeld een koffietje met een vriendin, een lunch met hun tante, of even binnenstappen bij de buurvrouw, zonder dat ze eerst de tijd nemen om te voelen wat ze überhaupt zelf willen of waar op dat moment hun behoefte ligt. In deze video geef ik je tips over hoe je vaker en makkelijker “nee” kunt zeggen en dus eigenlijk het please-gedrag – want dat is het in meer of mindere mate – kunt doorbreken.

Een uitspraak van een klant vorige week was: “Ik merk dat ik nog vaak mensen aan het pleasen ben in plaats van aan te geven wat ik echt vind of wil, en dat kost mij energie. Als ik ‘nee’ zeg of dingen afzeg, denk ik dat ik ondankbaar overkom, vooral als het vanuit de goede bedoeling komt bij de ander.” Ik neem je even mee in het proces dat ik met haar heb doorlopen. De eerste stap is natuurlijk altijd het verschil opmerken waarom je “ja” of “nee” zegt en het verschil opmerken wat je wel of geen energie geeft. Dus dat bewustzijn, daar begint het mee.

Vervolgens heb ik twee belangrijke vervolgstappen voor je. De eerste is RICHTINGSBESEF hebben. De tweede is de MOED en DAADKRACHT  hebben om hier keuzes in te maken. Ik licht ze graag nog even iets meer toe:

1. Richtingsbesef vergroten: Dit is een combinatie van kennis hebben over weten wie je bent, wat je wilt, wat je kan en ook echt welke kant je op gaat, waar je naartoe wilt. Bijvoorbeeld door te weten wat jouw kernwaarden zijn: wat zijn voor jou de kaders hoe je je leven wilt leiden, wat voor jou zo belangrijk is en waar je echt niet zonder kan.
2. Moed en daadkracht hebben om keuzes te maken die daarbij horen: Als je weet waar je voor staat, dan…

Een concrete eerste stap voor nu is om het patroon te doorbreken om bij iedere uitnodiging gelijk “ja” te zeggen. Geef jezelf de ruimte om in te checken voordat je antwoord geeft, bijvoorbeeld door standaard te antwoorden met “daar ga ik even over nadenken, dankjewel. Ik kom er nog op terug.”

Ja, het vraagt moed en voelt in het begin echt nog wat onwennig, maar zie het als een spier die je traint. Ik weet uit ervaring en vanuit de ervaringen van mijn klanten dat dit echt steeds gemakkelijker gaat, sterker nog dat je op den duur bijna niet meer anders kunt, zeker wanneer je dus vanuit je richtingsborden handelt.

Ik ben benieuwd, ga jij één van deze tips toepassen? Laat het me even weten in de comments. Like deze video en deel hem gerust met anderen als je denkt dat ze daar ook wat aan hebben.