Stap Nu Uit De Ratrace: Terug Naar Soms Even Niks

Ontdek in deze video wat je gedragspatronen zijn en hoe je met deze praktische tip om je te helpen gemakkelijker uit deze ratrace te kunnen stappen.

Time table:

—🕘 Time table 🕦—
00:00 – Intro Ratrace
00:31 – Redenen waarom je in de Ratrace zit
01:58 – Onderzoek jouw eigen Gedragspatronen
02:33 – Zo stap je uit de Ratrace

Transcript video:

In de ratrace zitten. Ik vergelijk het vaak met een Intercity trein, waar je in zit en die maar doordendert, en waar je heel moeilijk weer uit kunt stappen. Je gaat maar door, en voor je het weet ben je alweer op weg naar het volgende station en weer door.

In deze video geef ik meer uitleg over de ratrace en praktische tips om je te helpen gemakkelijker uit deze ratrace te kunnen stappen.

Ik zie verschillende redenen waarom mensen te veel in de ratrace zitten, waarom ze te veel maar door blijven gaan. En één van die redenen legt Faya Lourens heel mooi uit in een interview voor She Flore. Faya zegt hierover: “Ik denk dat het voor veel mensen geldt dat ze altijd maar in de ratrace zitten en altijd maar aan het werk zijn en altijd maar veel geld willen verdienen, omdat ze bang zijn voor tekort. Maar ergens zijn ze ook bang voor de rust, ze lopen ergens voor weg.” En zij geeft aan: “Ik heb dat ook jaren gedaan, je loopt eigenlijk weg voor je trauma’s en dingen. De één doet het met drugs, de ander doet het met werk, de ander met seks, de ander met heel veel sporten. Sportverslaafd, maakt niet uit, als ik maar niet met mezelf zonder iets hoef te zijn.”

En daar kan ik me wel in vinden. Wat ik zelf zie is dat veel mensen het zo gewend zijn om in die ratrace van veel werk te zitten, dat ze wel anders zouden willen omdat dit hun fysiek en mentaal opbreekt, maar dat ze gewoon niet weten hoe. Deze drukte zorgt dus ook voor veiligheid en comfortzone, want dat die drukte is wat ze gewend zijn.

Interessant dus om voor jezelf eens na te gaan hoe dit bij jou is. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:
-Is er iets in je leven wat je heel veel doet?
-Zou je dit willen veranderen?
-Ben je wel eens met jezelf zonder dat je iets hoeft?
-Hoe voelt dit? Probeer het gerust eens uit.
-Ben je bereid om je eigen [__] aan te kijken?
-Weet je hoe je dat kan doen?
-En vind je van jezelf dat je dat helemaal alleen moet doen?

Zin in een experiment? Ik nodig je uit om te starten met 10 minuten per dag zitten zonder telefoon. Zet gewoon de wekker.
-Wat gebeurt er?
-Wat voel je?
-Wat gebeurt er in je lichaam?
Deze onderliggende patronen doorbreken is waar het in mijn ogen om gaat.

Heb jij nog andere tips om weer uit die ratrace te stappen en om gewoon het aan te gaan waar je voor wegloopt? Laat het me dan even weten in de comments. Laten we elkaar vooral inspireren. Like deze video en deel hem met anderen. Als jij denkt dat ze hier ook wat aan kunnen hebben.