Meer Energie ✨In Slechts 3 Stappen: BOOST je Vitaliteit en Productiviteit!

Ontdek in deze video hoe je met deze eenvoudige EnergieCheck in 3 stappen jouw energie kunt verhogen en valkuilen kunt vermijden. Leer waardevolle inzichten en praktische tips om bewuster om te gaan met je energie. Bekijk de video voor een stapsgewijze gids en boost je vitaliteit en productiviteit.

Time table:

00:00 – Intro
00:50 – Emoties begrijpen
01:25 – Energie verhogen
02:10 – Energie check methode
03:05 – Conditionele energie
04:05 – Energie bijhouden
04:45 – Energiegever activiteiten
05:15 – Energievreter activiteiten
05:45 – Energie behoeften
06:20 – Energie veranderen
07:05 – Energie behouden
07:35 – Energie testen

 

Transcript video:

Echt, je lijf geeft loepzuiver aan of jij ergens energie van krijgt. Leer ernaar te luisteren. Maar belangrijker nog, leer ernaar te handelen. In deze video leer ik je de simpele maar o zo waardevolle energie check. Waarschuw ik je voor een veel voorkomende valkuil. En kun jij gelijk concreet aan de slag met tips om je eigen energie te gaan verhogen. Veel mensen hebben niet in de gaten hoeveel informatie je emoties je geven. En als je hier bewuster op gaat letten en beter naar gaat luisteren, dan heb je de basis gelegd om meer en meer te gaan leven en werken op jouw voorwaarden. Vol energie. Dus als je alerter wordt op je emoties, dan ervaar je al snel dat deze aan de ene kant de energie in zich hebben die ons helpt om actie te ondernemen. En aan de andere kant informatie die aangeeft in welke richting we die actie zouden moeten ondernemen. Het vraagt een klein beetje doorzettingsvermogen, maar het is het meer dan waard. Hoe je dit doet? Met de energie check. Het gaat telkens om drie basiscontrole vragen. Hoe kijk je ergens naar uit? Hoe voel je je terwijl je het doet? En hoe voel je je na afloop?

Even kort in de herhaling, ik heb hem hier ook even getekend. Drie basisvragen die je beantwoordt in de energie check. Hoe kijk je ergens naar uit? Dus vooraf. Hoe voel je je terwijl je het doet? Tijdens. En hoe voel je je na afloop? En de kunst is om deze vragen niet te beantwoorden vanuit je hoofd, maar echt de aandacht te brengen naar je lichaam. Ik zeg altijd, je voelt of je hart een sprongetje maakt. Ja, dat vraagt soms wel weer wat oefening om dit ook echt te gaan voelen. Dus zie het ook als een spier die je traint. Het enige wat je hoeft te doen is de aandacht regelmatig even te richten op je lichaam.

Tot slot nog even een kleine toevoeging. Conditionele energie is wat anders dan congruente energie. Congruente energie is de mix van passie en talent. De mensen met lichtjes in hun ogen, maar je kunt wel degelijk fysiek moe zijn. Hoe kun je dit nu gaan aanpakken? Als je graag digitaal werkt, zou ik zeggen, maak eventjes in je notities van je telefoon een tabblad met energie + en een tabblad met energie -. Dat kan ook gewoon in een schema. Ik zal het zometeen hier ook nog even weergeven. En dat A4’tje hang je bijvoorbeeld in de spiegel in je badkamer, waar je sowieso iedere avond je tanden poetst. Of je legt het bijvoorbeeld op je kussen, zodat je het niet vergeet. Je kunt sowieso een melding in je agenda zetten, bijvoorbeeld even iedere avond om 21.00 uur. En wees gerust, je hoeft dit niet de rest van je leven te doen, maar trek hier eens bijvoorbeeld twee weken voor uit.

Wat ga je doen? Je gaat steeds twee activiteiten opschrijven die jouw energie gaven die dag en twee die energie kosten. Er bestaat natuurlijk ook nog een soort van energie neutraal, maar die gaan we niet opschrijven. Zie het als leidraad. Dus dit is één van de manieren. Vind jij een andere manier, is dat helemaal prima. Maar het gaat erom dat je in de gaten gaat krijgen: wat kost mij energie en wat geeft mij nou energie. Nou, dat kan er dus zo uitzien. Plus – min, bijvoorbeeld voor één dag. Je schrijft twee activiteiten op en je schrijft hier ook twee activiteiten op.

Wanneer is iets dus een energiegever? Als iets dus vooraf, tijdens en na afloop jouw energie heeft gegeven. Een voorbeeld daarvan is, je hebt bijvoorbeeld een vergadering en je moet een presentatie geven en dat is niet helemaal je ding. Het geeft spanning, vooraf geeft het stress, je slaapt misschien wat onrustiger, maar tijdens de vergadering zit je er eigenlijk best wel lekker in. En na afloop geeft dat een soort van opluchting. Dat geeft vaak energie. Maar het is dus geen energiegever. Want vooraf gaf het je duidelijk geen energie. Tijdens misschien een beetje. En na afloop wel. Maar opluchting is iets anders dan energie. Nou zit hier natuurlijk een dun lijntje met uit je comfortzone treden of niet. Natuurlijk, uit je comfortzone treden kost altijd een bepaalde spanning. Maar je weet zelf wel te onderscheiden of iets echt energie kost. Of dat het gezonde spanning is omdat je buiten je comfortzone gaat. Iets wat ik zeker wel adviseer om te doen.

Twee activiteiten bij energiegever. Twee activiteiten bij energievreter. Nou dat doe je twee weken. Dagelijks. Natuurlijk mag het ook drie weken zijn. Vervolgens… In het begin is dat wat algemeen. Dus dan hou je het misschien bij training, feestje X, vergadering Y, lastige klant Z. Eerst nog niet. Maar het kan zo zijn, dat je daar steeds meer specifieke aandacht voor krijgt. Wat nou binnen dat gesprek met persoon X wat lastig was, kost jouw energie. Of wat nou in die training gaf jouw energie. Dus je gaat het eigenlijk in drie niveaus doen. Eerst is het algemeen. De taak. Noem ik het even. Tweede niveau is specifiek. Dus wat in die taak geeft of kost je energie. En zo kun je hem eigenlijk steeds kleiner maken tot je echt op microniveau gaat bekijken van… Wat is dus nu voor mij belangrijk? Wat geeft mij nou energie? En als je dat twee weken bijhoudt… misschien drie weken… het kan altijd langer… wat is dan de rode draad? Wat valt je op? Is dat bijvoorbeeld dat het bewegen je goed doet, maar dat hardlopen niet helemaal je ding is? Oké, dan kan dus een van de conclusies zijn… ik heb beweging nodig om me goed te voelen, dan ga ik nu iets zoeken wat me ook vooraf, tijdens en na afloop energie geeft. Hardlopen is in mijn geval een heel goed voorbeeld. Vooraf moest ik me er echt even toe zetten. Tijdens vond ik het soms lekker, ligt eraan hoe het ging. En na afloop was ik eigenlijk altijd blij dat ik het gedaan had. Bij dansen bij mij, wat me conditioneel net zoveel brengt, zeker omdat het, zoals bij salsa, heel actief is, heb ik altijd zin in. Altijd straal ik als ik het doe en na afloop geniet ik nog dagen na. Dat is een heel mooi voorbeeld, wat dus het verschil is van de vormen van beweging.

Wil je hem nog verder doortrekken? Dan is mijn advies: oké, wat is je bevinding per week? Dus als je alles zo ziet van een hele week, wat haal je daar uit? Wat kun je daaruit halen? En vervolgens, is daar ook nog een actie nodig? En het voorbeeld wat ik net noemde, het is wel dat je merkt, oké, bewegen is dus belangrijk, maar deze vorm sluit niet helemaal aan. Oké, ik ga op zoek naar welke vorm van beweging beter aansluit bij mij. Waardoor ik die drie vragen met een plus kan beantwoorden. Zie het een beetje als een ontdekkingsreis. Dus zie je het als… ik leer mezelf steeds beter kennen… en deze informatie… daar ga ik dus naar handelen. En dit blijft ook zo. Iets wat je nu energie geeft, dat kan veranderen. Dus als jij jezelf aanleert… en ik kan je vertellen, als je dit twee weken iedere dag doet… ga je echt anders denken. Ik hoor iedere keer van mijn klanten terug… het zit nu gewoon in mijn systeem. Dus als ik nu iets doe, dan denk ik daarover na. En dat is nou net de bedoeling. Doordat je je daar bewust van gaat zijn… merk je ook wanneer iets verandert en kun je het gaan omzetten. En zo kun jij iedere keer op koers blijven en een energiek leven leiden. Ik denk een hele simpele, maar ook zo waardevolle tool. Constant die drie vragen geeft het me vooraf, tijdens en de afloop energie. En ga daar dan maar eens de rode draad in ontdekken. En daar acties op ondernemen.

Wil je meer weten over hoe het gesteld is met jouw energie? Dan kun je op mijn website gratis de Energiescan doen. Dat is een online test, die vul je in 5 of 10 minuten in. En daarna krijg je gelijk een video met de uitslag en praktische tips. Mocht je meer video’s willen zien, klik dan even op abonneren. Dan mis je geen waardevolle content.