In 7 Stappen van Frustratie naar Actie: Praktische tips voor ZZP'ers.

Het goede nieuws: frustratie is dus een krachtige drijfveer voor verandering. Het is de vonk die je aanzet om actie te ondernemen, om hulp te zoeken, en om door te gaan, ongeacht de obstakels. Wat ik zie is dat de stappen die ik nu ga vertellen vaak direct zorgen voor meer overzicht en eigen regie bij het in actie komen.

Time table:

00:00 Intro
01:18 Hoe kun je frustratie inzetten
01:36 Intro stappen plan en stap 1: Zorg voor pen en papier
01:53 Stap 2: Aan de slag
02:08 Stap 3: Breng focus aan
02:28 Stap 4: Bepaal jouw ene ding
02:45 Stap 5: Doe een braindump
03:00 Stap 6: Kies
03:12 Stap 7: Zoek ondersteuning
03:53 Outro

Transcript:

Frustratie, we’ve all been there, right? Het moment waarop je beseft dat je iets wilt veranderen, maar het lijkt erop alsof het je keer op keer ontglipt. Je neemt je voor om geen nieuwe klanten meer aan te nemen en voor je het weet heb je alweer geschoven in je agenda en ja gezegd tegen een consult. Of je wilt meer bewust pauze houden en minder doorwerken in je pauze. En in je lunchpauze bijvoorbeeld ook even naar buiten gaan en een rondje wandelen. Gewoon dat blokje om. Aan het eind van de week kom je tot de conclusie dat je welgeteld één keer buiten bent geweest in je lunchpauze. Ai, en dat doet vaak toch een beetje pijn. Want het frustreert. Is dit herkenbaar voor je? Weet dat je niet alleen bent. Veel ZZP’ers worstelen hiermee. Na het kijken van deze video weet je hoe je frustratie juist direct kunt gebruiken als brandstof voor verandering.

Zorg dat je je abonneert dan hoef je geen waardevolle video’s te missen en klik dan ook even op de notificatiebel dan wordt je als eerste gewaarschuwd als er weer iets online staat.

En dan nu terug naar het goede nieuws: frustratie is dus een krachtige drijfveer voor verandering. Het is de vonk die je aanzet om actie te ondernemen, om hulp te zoeken, en om door te gaan, ongeacht de obstakels.

Wat ik zie is dat de stappen die ik nu ga vertellen vaak direct zorgen voor meer overzicht en eigen regie bij het in actie komen:

Stap 1. Pak een A4 en deel deze in 3 kolommen in.
Stap 2. Schrijf in de 1e kolom alles op wat je wilt veranderen, maar waar je elke keer in vastloopt? Lekker alles uit je hoofd op papier. Alleen deze stap uitvoeren geeft al veel ruimte.
Stap 3. Focus op je waarom: Waarom wil je dit veranderen? Wat levert het je op als dit verandert is? Schrijf dit in de 2e kolom erachter bij ieder ‘frustratie punt’ wat je graag wilt veranderen.
Stap 4. Terwijl je dit doet of gedaan hebt, springt er vaak 1 ding uit waar je op aan gaat. Waar je nu gelijk mee aan de slag wilt gaan omdat je hier echt ZO klaar mee bent. Bepaal jouw ene ding wat je wilt gaan veranderen.
Stap 5. Schrijf achter dit ene ding in kolom 3 een braindump aan alles wat je kunt doen om aan de slag te gaan. Wat kun je allemaal doen om dit ene ding nu echt aan te pakken en te veranderen?
Stap 6. Kies die actie die je enerzijds nu gelijk kunt gaan uitvoeren en waar je anderzijds de motivatie voor voelt om het ook echt te doen.
Stap 7. Zoek ondersteuning: Deel je doelen met anderen. Dit is de kracht ook van bijv de ZZP Masermind groep die ik begeleid waar je je zakelijke en persoonlijke vraagstukken, frustraties en gekozen acties kunt delen met andere zzp’ers. Dit leidt tot daadkracht, scherpte, houvast, inspiratie en doorzettingsvermogen.

Dus, probeer die frustratie te omarmen! Laat het je leiden naar de veranderingen die je wilt zien. Het kan moeilijk zijn, maar het is de weg naar groei en succes.

Heb je een inzicht gehaald bij het doorlopen van deze stappen? Of heb je een vraag? Laat het me weten in de comments. Like deze video en deel m met anderen als je denkt dat ze hier ook wat aan kunnen hebben.