Van Onrust naar Overzicht: 2 Slimme Strategieën voor je Afspraken

Als een goede vaste klant jou belt voor het maken of verzetten van een afspraak, wat voel je dan? Voel je rust omdat je overzicht hebt, weet hoe je agenda eruitziet en dit gemakkelijk kunt communiceren? Of voel je onrust omdat je agenda helemaal vol zit, maar je hem of haar niet wilt teleurstellen en op zoek gaat of je hem toch nog ergens tussen kunt schuiven? Die regie pakken en houden. Ik ervaar bij de zzp’ers die ik begeleid dat ze dit een extra uitdaging vinden bij vaste klanten.

Wat kun jij doen als een vaste goede klant belt voor het maken of verzetten van een afspraak? In de video geef ik twee praktische tips.

Time table:

00:00 – Intro over vaste klant die belt voor het verzetten van zijn afspraak
00:30 – Zo behoud je de regie: twee praktische tips.
01:28 – Geeft iedere klant jou energie?

Transcript video:

Als een goede vaste klant jou belt voor het maken of verzetten van een afspraak, wat voel je dan? Voel je rust omdat je overzicht hebt, weet hoe je agenda eruitziet en dit gemakkelijk kunt communiceren? Of voel je onrust omdat je agenda helemaal vol zit, maar je hem of haar niet wilt teleurstellen en op zoek gaat of je hem toch nog ergens tussen kunt schuiven? Die regie pakken en houden. Ik ervaar bij de zzp’ers die ik begeleid dat ze dit een extra uitdaging vinden bij vaste klanten. Daarom geef ik je deze twee praktische tips mee.

Wat kun jij doen als een vaste goede klant belt voor het maken of verzetten van een afspraak?

1. Gun jezelf denktijd. Leer jezelf aan om te antwoorden met: “Daar kom ik later op terug. Later vandaag, deze week, volgende week,” enzovoort.

2. Als je hebt ingestemd en je bedenkt daarna: “Ai, niet handig,” bel dan gewoon terug en verzet alsnog de afspraak. Zeg bijvoorbeeld: “Sorry, ik was te snel met mijn antwoord. Bij nader inzien lukt het me niet, want ik kan je niet de kwaliteit garanderen waar ik voor sta. Ik wil graag onze afspraak doorschuiven naar…” enzovoort.

Een aanvullende tip: Ga eens na van welke klanten jij echt energie krijgt. Zijn er klanten waarvan je mogelijk liever afscheid neemt, waardoor er weer meer ruimte ontstaat voor jouw ‘Yes-klanten’? Geef jezelf op deze manier de tijd om je bewust te worden van je patronen en ook om die te doorbreken.

Heb je wat aan deze tips of heb je misschien een aanvullende vraag hierover? Laat het me weten in de comments. Like deze video en deel hem met anderen als jij denkt dat ze hier ook wat aan kunnen hebben.