Energie BOOST: Ontdek Hoe je Energie Terugwint Na Inspanning

Of je nu werkt, eet, met vrienden afspreekt, met het gezin naar de speeltuin gaat of sport. Alles wat je doet kost je in principe meer of minder energie. Na het sporten zijn we het gewend om hiervan te herstellen? Waarom doen we dit voor onze andere activiteiten niet? Ontdek de Kracht van Hersteltijd: Jouw Energie Booster!

Time table:

00:00 Introductie van hersteltijd, energieniveaus, welzijn
00:49 Definitie van hersteltijd
01:14 Uitleg over verschillende soorten hersteltijd: conditioneel, sociaal, emotioneel
02:21 Erkenning van intensieve gebeurtenissen en extra hersteltijd
03:27 Advies voor het inplannen van hersteltijd tijdens weekenden
03:38 Advies voor vervolgstap

Transcript video:

Hersteltijd. Wat is het? En hoeveel heb jij nodig?

Ik nodig je uit om met de toelichting en tips in deze video dit eens verder in kaart te brengen voor jezelf, zodat je hier makkelijker en proactief op kunt anticiperen. Want voldoende energie behouden is natuurlijk op korte en lange termijn in je voordeel.

Ken je dat, dat je na een iets te drukke week een weekend voor de boeg hebt, zonder plan, gewoon wel zien wat er ontstaat en waar je op dat moment zin in hebt? Lees: herstel. Dat bij mij betekende dit afgelopen weekend een iets langer weekend dan twee dagen, wat in grote lijnen bestond uit overdag alleen relaxen thuis en ‘s avonds dansen en bijkletsen met lieve mensen om me heen. Hersteltijd is dus tijd om te herstellen van alle inspanningen.

Zorg voor voldoende ontspanning naar inspanning. Dat zeg ik vaak tegen mijn klanten. Maar wat is dan voldoende? Dat voel jij. Dat voel jij en is afhankelijk van jouw energielevel, zowel voorafgaande, tijdens als na afloop van de inspanningsactiviteit. Hersteltijd.

Dus dit woord kwam ter sprake in een één-op-één sessie met een klant. We bespraken dat alleen maar leuke dingen doen ook energie kan kosten. Ik gebruik dan altijd de metafoor van Remco Klasen: een marathonliefhebber zegt ook niet bij de finish: “Zo leuk, ik ren nog even terug.” Je kunt wel degelijk conditioneel moe zijn. Deze klant loopt zelf ook hard en gaf inderdaad aan: “Ah ja, net als na een training, de hersteltijd is afhankelijk van de inspanning. Train je veel achter elkaar, dan vraagt het meer hersteltijd dan na één avondtraining. Na twee avonden rust juist.”

Dit geldt dus ook voor leuke dingen doen. Zorg voor genoeg rust na iets leuks. En naast conditionele energie heb je ook emmertjes sociale energie of emotionele energie. Dus zorg voor extra rust als we bijvoorbeeld in emotionele situaties belanden die je aandacht vragen. Ook dit vraagt extra energie van ons. Speel hierop in en pas je hersteltijd hierop aan. Dus om het gelijk concreet te maken: hoeveel hersteltijd heb jij deze week al bewust vrijgemaakt voor jezelf?

En let op, want hier volgt een belangrijke bonustip. Wat ik vaak zie is dat onze levens zo vol zitten dat er bijna helemaal geen ruimte meer is om de intensere gebeurtenissen op te vangen. Intense gebeurtenissen vragen namelijk meer hersteltijd van je. En ik had hier laatst een mooi gesprek over met een vrouw, waarin zij heel eerlijk bekende: “Soms voelt het als, maar daar heb ik eigenlijk geen tijd voor.” Nu is dat je leven zo vol zit dat je er eigenlijk niks meer bij kan hebben. Dat je bijna geen ruimte voelt om de onverwachte gebeurtenissen met alle emoties die daar vaak bij komen kijken op te kunnen vangen. Intense gebeurtenissen zullen altijd komen en gaan. Dat is het leven. Of het nu afscheid nemen is, een conflictsituatie of een interne storm, het vraagt meer hersteltijd. En daar eigenlijk geen tijd voor hebben brengt ook vaak weer allemaal van die stemmetjes en oordelen naar onszelf toe. Wat erg, oh wat stom. Goed om ook daar eens over na te denken. Is dit hoe je het wilt, of wil je het anders?

Een eerste kleine stap is om ieder weekend een dagdeel of een half dagdeel geen afspraken in te plannen en te gaan oefenen met mogen niksen. Kijk maar eens, wat doet dat met wil je verder?

Inzoomen op waar je staat qua energie? In de link in de beschrijving kun je naar de gratis online energiescan gaan op mijn website, waar je aan de hand van jouw uitslag gelijk een video te zien krijgt met praktische tips zodat je ook echt met jouw aandachtspunten aan de slag kan gaan.